Kakchik kongsikan resepi roti puri yang menjadi kegemaran anak2.. sedap katanya. Selain dari mudah dibuat.. kosnya pun murah.. dengan bahan2 yang selalu terdapat di rumah.
RESEPI ROTI PURI
- 2 cawan tepung gandum
- 2 ke 3 sm planta (tak perlu banyak sangat)
- air panas mendidih - ikut kelembutan & tidak melekat di tangan
- sedikit garam
- minyak untuk menggoreng (teknik goreng penuh)
Cara-caranya :
1. Ramaskan tepung dan planta hingga menjadi seperti serbuk roti.
2. Masukkan garam dan air panas, uli sehingga menjadi doh sebesar bola ping pong.
3. Ambilkan seketul doh, rolkan dengan penggelek seperti buat kulit karipap. (tidak terlalu tebal)
4. Panaskan minyak dan goreng satu persatu adunan yang telah dileperkan tadi.
5. Goreng sehingga nampak menggelembung permukaan roti puri, balik-balikkan, angkat dan tos.
6. Sedap di makan bersama sambal tumis, sambal sardin, kuah asam pedas atau kari ayam.
kakchik makan roti puri cicah sambah tumis |
tak sabar risya nak menjamah roti puri sedappp |
No comments:
Post a Comment