Friday, 30 April 2021

HELWA Flora Rewang Buat Bubur Lambuk

Assalam semua.. muga kalian berbahagia menjalani ibadah puasa di dalam norma baharu.

Pada tanggal 27.4.21 bersamaan hari Selasa, 14 Ramadhan Pengerusi Helwa Surau Flora iaitu Puan Hajah Juriah telah mengadakan program rewang untuk membuat bubur lambuk mulai jam 11 pagi di kediaman beliau.

Kakchik hanya dapat turut serta pada jam 12.45 kerana ada urusan. Ketika itu bubur di dalam 3 periuk sederhana besar telah mulai pekat untuk dikacau. Kakchik mengambil giliran mengacau dengan menggunakan centong panjang.

Seronok juga kerana ia memerlukan tenaga yang banyak dan dikacau selalu agar bahagian bawah tidak berkerak. Ketika itu semua ramuan seperti sayur-sayuran telah siap disiang. Ia akan dimasukkan sedikit demi sedikit mengikut step hingga bubur telah benar-benar masak.

Puan Juriah turut rewang memasak makanan berbuka untuk keluarga kami pada petang itu. Menu masakannya ialah ayam masak ungkep, sambal goreng dan ikan siakap keong som. Semua makanan turut dibungkus untuk dibawa pulang sebagai juadah berbuka nanti.
Bubur lambuk yang telah sempurna masak telah dibungkus ke dalam bekas bulat jernih yang ditampal stiker HELWA FLORA. Ianya untuk diagih-agihkan kepada penduduk di Surau Flora pada jam 6 petang, sekali dengan agihan makananbberbuka yang disediakan oleh pihak Surau Flora.

Muga bubur lambuk yang dinikmati oleh penduduk dapat menyatukan hati-hati mereka untuk kebaikan bersama. Insya Allah.

No comments:

Post a comment