Tuesday 14 April 2020

Resepi Ayam Percik Mudah Dan Sedap

Assalam... muga kalian terus ceria dan sihat sejahtera mengharungi PKP. Sepatutnya hari ini 14.4.2020 merupakan hari terakhir PKP fasa 2. Ianya disambung lagi, esok bermula PKP fasa 3 iaitu dari 15.4.2020 - 28.4.2020. Muga kita sama-sama dapat memutuskan rantaian virus Covid-19.

Kakchik kongsikan resepi ayam percik yang mudah dan sedap. Selalunya masa berbuka di bulan Ramadhan kami beli di bazar so sebagai persediaan puasa kali ini di musim PKP kakchik mencuba masak sendiri.

Yang bakar kali pertama telah di makan.. hihi

RESEPI AYAM PERCIK MUDAH DAN SEDAP
Bahan-bahan
Bahan perapan :
- ayam seekor dipotong 4 (kakchik potong 16)
- 5 ulas bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- halia sebesar ibu jari
- sedikit garam

Bahan untuk kuah :
- 1 cawan santan cair, 1 cawan santan pekat
- serai 4 batang
- halia sebesar ibu jari
- lengkuas sebesar ibu jari
- 1 inci kunyit hidup
- 1 sudu teh jintan manis
- 1 sudu teh jintan putih
- 1 sudu makan ketumbar
- 20 tangkai cili kering (rendam dalam air panas)
- 1 cawan air untuk mengisar

- gula melaka 3 sudu makan
- garam, asam keping dan serbuk perasa

CARA-CARA :
1. Tumbuk bahan perapan secara kasar dan perasakan garam. 

2. Lumur bahan yang ditumbuk dan perapkan anggaran 1 jam atau lebih. Lebih lama lagi sedap.

3. Sementara itu, kita boleh sediakan kuah. Ambil semua bahan untuk dikisar dengan blender. Selepas siap dikisar didihkan bersama 1 cawan santan cair.

4. Tambahkan 2 keping asam keping dan perasakan dengan garam, gula melaka dan serbuk perasa.

5. Masukkan ayam yang diperap (jika perlu buat dua kali round) ke dalam kuah sehingga separuh masak atau agak kecut ayamnya.

6. Angkat dan perapkan lagi sekali dengan sedikit kuah percik selama 1 jam. Kakchik perap sekejap sahaja.

7. Lebihan kuah di dalam kuali kita tambahkan dengan 1 cawan santan pekat. Masak sehingga mesra dan bila teksturnya telah cukup pekat bolehlah tutup api.

8. Akhir sekali bakar/panggang ayam yang diperap tadi hingga masak sepenuhnya.  Percikkan kuah sesekali bila agak kering.

9. Bila telah kuning keemasan, bolehlah diangkat dan dihidangkan bersama kuahnya. Sungguh menyelerakan.

ayam sedang dibakar

Kuah sedang dimasak bersama santan cair

Muga resepi yang mudah ini dapat dimanfaatkan bersama. Insya Allah.

No comments:

Post a Comment